top of page

Τι έχει πετύχει μέχρι τώρα το ΓεΣΥ

Καταρχάς δεν ήμουν πάντα αρνητικός απέναντι σε ένα γενικό σύστημα υγείας. Αρνητικός -έως και πολέμιος- έγινα στην πορεία. Οι λόγοι για να φωνάζει κανείς απέναντι σ’ αυτό το έκτρωμα είναι τόσο προφανείς που δεν ξέρω κατά πόσον χρειάζεται να τους παραθέσω, αλλά θα αναφερθώ σε κάποιους περισσότερο για να μην εκραγώ, διότι το ‘χω αυτό το κουσούρι. Τι έχει πετύχει λοιπόν το περιβόητο ΓεΣΥ μέχρι τώρα:



“Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και αυτού του μαλάκιου”

1. Κατακόρυφη πτώση της ποιότητας υπηρεσιών όλων των ιδρυμάτων και ανεξάρτητων γιατρών που συμμετέχουν σ’ αυτό. Απλούστατα, ο φόρτος έχει αυξηθεί τόσο πολύ και τόσο απότομα ώστε κάθε πολίτης είναι πλέον ένα κομμάτι κρέας που πάει στον γιατρό, ασκεί το 10λεπτο-15λεπτο δικαίωμά του σε σημασία και φεύγει.


2. Δεν υποχρέωσε κανένας κανέναν γιατρό να προσλάβει βοηθούς και νοσοκόμες να συνδράμουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Το αποτέλεσμα είναι να πηγαίνεις στον γιατρό, να σε ξεπετάει με συνοπτικές διαδικασίες για να περάσει στον επόμενο που περιμένει στοιβαγμένος με τους υπόλοιπους.


3. Κλέψε να κλέψουμε. Ο έλεγχος των ατασθαλιών και των χρεώσεων δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών παρά μόνο με τον αριθμό των ασθενών που βλέπει ο καθένας και αυτό αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, με γερές δόσεις εγκληματικής ενέργειας. Έτσι έχουμε γιατρούς να εισπράττουν εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύριο ΑΝΑ ΜΗΝΑ, δίχως να διερωτάται κανείς πώς γίνεται ένας γιατρός, σε ένα ιατρείο να δει 5000 ασθενείς μέσα σε διάστημα ενός μηνός, άντε δυο.


4. Αρχίσαμε ήδη να μπαίνουμε σε αμέτρητες λίστες αναμονής, όπου κάποιος περιμένει μήνες ολόκληρους για μια εξέταση ελπίζοντας ως τότε να μην πεθάνει.


5. Άρχισαν οι περικοπές στις εξετάσεις ρουτίνας, θεωρώντας ότι το να πεθάνει ένας αριθμός πολιτών είναι παράπλευρη απώλεια, γιατί τώρα έχουμε γενικό σύστημα υγείας και είμαστε ευρωπαίοι.


6. Με αυτό το τέχνασμα κατάφερε το σύστημα να θέσει υπό τον έλεγχό του το ιατρικό επάγγελμα, έτσι που μια ιατρική ελίτ έχει ήδη σχηματιστεί, θα είναι ζάμπλουτοι και προνομιούχοι στους κόλπους του ΓεΣΥ, ενώ οι μελλοντικοί νέοι γιατροί καταδικασμένοι να κάνουν ντιλίβερι όπως όλα τα άλλα επαγγέλματα.


7. Στα πλαίσια της δικαιολόγησης της ύπαρξης αυτού του εκτρώματος, παραποιούνται και προωθούνται επιστημονικά δεδομένα δεκαετιών, όπως για παράδειγμα το ότι η μαστογραφία και το τεστ Παπ πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο. Τώρα εμφανίζονται και διαφημίζονται δηλώσεις από τους γεσύτες ότι όχι, ό,τι ξέραμε είναι λάθος και είναι εντάξει να γίνονται αυτές οι εξετάσεις κάθε δυο χρόνια. Ως το 2025 -όσοι επιζήσουμε- οι εξετάσεις θα είναι εντάξει να γίνονται κάθε τέσσερα. Σιγά-σιγά δεν θα είναι ανάγκη να γίνονται καθόλου.


8. Το σύστημα κατάφερε να βάλει τον οποιονδήποτε γιατρό ο οποίος ήταν κακός επιστήμονας και κακός επαγγελματίας σε θέση ισχύος, όπου πλουτίζει και πουλά τις κακές υπηρεσίες του, υπηρεσίες τις οποίες δεν ήθελε να αγοράσει κανένας πριν από το ΓεΣΥ.


9. Εξαναγκάζει τον πολίτη να αδροπληρώνει υπηρεσίες τις οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε όποτε θέλει ούτε όπως τις θέλει.


10. Αποτελεί σοβαρό πλήγμα στα δημοσιονομικά του κράτους όχι μόνο διότι υπάρχει πλήρης αδυναμία να ελεγχθεί επαρκώς, αλλά και γιατί κανένας που έχει συμφέροντα σ’ έναν οργανισμό δεν πρόκειται να πλήξει αυτό τον οργανισμό όταν χρειαστεί.


Προσωπικά έχω φρίξει κυριολεκτικά με αυτό το ζήτημα, το οποίο πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλοπή όλων των εποχών, ακριβώς επειδή είναι νόμιμη. Και έχω κουραστεί να ακούω μπαρούφες του τύπου «θα το βελτιώσουμε», «θα το ελέγξουμε», «θα διορθωθεί». Προφανώς το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο και αυτού του μαλάκιου. Εν τω μεταξύ εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε ΑΔΡΑ, διότι το ΓεΣΥ είμαστε εμείς, τα καραγκιοζάκια του συστήματος.

Recent Posts

See All

Το πρόβλημα της "ευφυίας"

Το κακό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το γεγονός ότι μας βοηθούν να πιστέψουμε στην κάλπικη αυτοεικόνα μας. Σ' έναν ολότελα κατασκευασμένο κόσμο είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε επαναστά

Τουλάχιστον αυτό

Μιλωντας για διαπαιδαγωγηση σ εναν κοσμο αναγωγο και αγριο, αξιζει να αναλογιστουμε οτι μεγαλωνουμε τα παιδια μας με ηθικες αξιες και ποιοτητες οπως: δεν αδικουμε, δεν χτυπουμε, δεν καταπιεζουμε, σεβο

Η κατασκευή του λαθραναγνώστη (Κείμενο καλοκαιρινό για βαριούς χειμώνες)

Ακόμα και τα χειρότερα μπορεί να ξεκινήσουν από τις καλύτερες προθέσεις. Ίσως να μοιάζει αφοριστικός ο συλλογισμός, όμως δεν είναι. Είναι μια απλή διαπίστωση όταν προβληματίζεσαι πάνω στη σύγχρονη συγ

bottom of page